Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Formula με… τηγανόλαδο

Φλώρα Πέτση

Η πρώτη οικολογική formula στον κόσμο είναι γεγονός και έρχεται από την Ελλάδα. Εμπνευστές της είναι δύο Έλληνες, ο Σταύρος Τραυλός και ο Παναγής Στρατιώτης, οι οποίοι κατασκεύασαν το συγκεκριμένο μονοθέσιο πέρυσι στην Αγγλία.

Η καινοτομία αυτού του οχήματος είναι ότι κινείται με biodiesel, το οποίο προέρχεται από χρησιμοποιημένα λάδια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο) με την προσθήκη χημικών.

Τώρα θα πείτε λογικό είναι να κινείται με ηλιέλαιο και ειδικά αν είναι από την Ουκρανία, αλλά οι Κεφαλλονίτες κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν εκπέμπει καθόλου διοξείδιο του άνθρακα. Παράλληλα, το γεγονός ότι κινείται με χρησιμοποιημένα λάδια κάνει το κόστος του προσιτό προς αυτούς που επιθυμούν να το αποκτήσουν.

Ο κ. Τραυλός μιλώντας στη zougla.gr , εκτός των άλλων ανέφερε : «Τα χρησιμοποιημένα λάδια μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε συμβατικά αυτοκίνητα προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον, να ενισχυθεί η έννοια της ανακύκλωσης αλλά και να εξασφαλιστεί ένα χαμηλό κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου».

Η επίσημη παρουσίαση του μονοθεσίου θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου στα Μέγαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: