Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008

Μωρό απαλλαγμένο από πιθανότητα καρκίνου


Το πρώτο μωρό που παρά το ιστορικό καρκίνου του μαστού της οικογένειάς του, δεν πρόκειται να παρουσιάσει στη ζωή του είδος καρκίνου που σχετίζεται με το εν λόγω γονίδιο, θα γεννηθεί σε πέντε μήνες στη Βρετανία.
Η 27χρονη μητέρα και ο 28χρονος πατέρας επέλεξαν την οδό της τεχνητής γονιμοποίησης, ώστε να δημιουργηθούν έμβρυα που θα μπορούσαν να ελεγχθούν από γιατρούς για το γονίδιο BRCA-1 που ευθύνεται για την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κατά 50% - 85%.
Στην οικογένεια υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να κληρονομήσει το μωρό τέτοια γονίδια, αφού και ο σύζυγος ήταν φορέας του γονιδίου και γυναίκες συγγενείς του είχαν εκδηλώσει τη νόσο.
Από την τεχνητή γονιμοποίηση προέκυψαν έξι έμβρυα, τα οποία οι γιατροί εξέτασαν για το επίμαχο γονίδιο. Από αυτά, δύο έμβρυα βρέθηκαν υγιή, ένα εκ των οποίων εμφυτεύτηκε στη γυναίκα.
«Όλες οι γυναίκες στην οικογένεια του συζύγου μου τις τελευταίες τρεις γενιές εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, ακόμα και στα 27 τους χρόνια. Εάν έφερνα στον κόσμο μία κόρη με το γονίδιο, και αυτή ασθενούσε, δεν θα μπορούσα να την κοιτάξω στα μάτια και να ομολογήσω πως δεν έκανα τίποτα για να την προστατεύσω ενώ μπορούσα», δήλωσε η 27χρονη Βρετανίδα στους «Sunday Τimes».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της προεμφυτευτικής διάγνωσης. Σήμερα, πολλές γυναίκες που διαπιστώνουν ότι φέρουν το επίμαχο γονίδιο υποβάλλονται σε μαστεκτομή για να προλάβουν την ασθένεια. Πέραν του καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ενώ οι άνδρες φορείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Πηγή: cosmo.gr

Οι "Ρομπέν των σούπερ μάρκετ" συνεχίζουν τη δράση τους

Οι


Κουκουλοφόροι- αντεξουσιαστές, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, εισέβαλαν σε σούπερ μάρκετ και αφού πήραν τρόφιμα από τα ράφια, τα μοίρασαν σε λαϊκή αγορά.Αυτή τη φορά έδρασαν στο Νέο Κόσμο και συγκεκριμένα στο σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος" στην οδό Ευδόξου 24.Στις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, ομάδα περίπου 30 ατόμων εισέβαλε στο σούπερ μάρκετ και αφού ακινητοποίησε τους υπαλλήλους και τους πελάτες, πήρε τρόφιμα και πέταξε φεϊγ βολάν κατά της ακρίβειας.Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εισβολής, έξω από το κατάστημα, μαζεύτηκαν άνθρωποι περιμένοντας τη διανομή των προϊόντων.Οι αντεξουσιαστές μοίρασαν προϊόντα τόσο στον κόσμο που περίμενε έξω από το σούπερ μάρκετ, όσο και κόσμο που ψώνιζε στη λαϊκή αγορά της περιοχής και εξαφανίστηκαν.