Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008

Ανακάλυψαν το "μανδύα της σιωπής"

Ανακάλυψαν το


Ξεχάστε το ξύπνημα μέσα στη νύχτα επειδή κάποιος γείτονάς σας αποφάσισε να βάλει δυνατά μουσική.
Επιστήμονες προχώρησαν στη δημιουργία ενός "ηχητικού μανδύα", που θα εμποδίζει τα ηχητικά κύματα να διαπερνούν οτιδήποτε στέρεο.
Η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως μόνωση τοίχων σε πολυκατοικίες, αίθουσες συναυλιών ή ακόμη και σε πολεμικά αεροσκάφη τύπου "στελθ".
Η ομάδα Ισπανών ερευνητών εκτιμά πως "κλειδί" για τη νέα αυτή ανακάλυψη είναι μια συσκευή αποτελούμενη από "ηχητικούς κρυστάλλους", τεχνητά υλικά, που μπορούν να παράγουν ειδικά ηχητικά εφέ.
Στις δοκιμές που έχουν γίνει, αποδείχθηκε πως 200 στρώματα του υλικού αυτού μπορούν να αποκλείσουν ένα αντικείμενο από το θόρυβο. Το μέγεθος που θα έχει το υλικό, εξαρτάται από το πόσο παχύ είναι το αντικείμενο που πρέπει να μονωθεί.
Οι έρευνες για τις ακριβείς μορφές που θα πρέπει να πάρει το υλικό συνεχίζονται, όμως οι επιστήμονες θεωρούν πως το σχέδιο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή πολύ εύκολα.

Έργο εμπρηστών πολλές πυρκαγιές

Έργο εμπρηστών πολλές πυρκαγιέςΑνθρώπινο χέρι άναψε πολλές από τις πυρκαγιές που και φέτος κατακαίνε τη χώρα. Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία μόνο την Τρίτη.

Ο πρώτος, ένας 50χρονος Έλληνας, κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση για την πυρκαγιά τη Δευτέρα, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στην Α. Γλυφάδα.

Ο δεύτερος, ένας Ιρακινός, ομολόγησε ότι στις 23 Ιουνίου με αναπτήρα έβαλε φωτιά σε 2 σημεία, σε οικοπεδικές εκτάσεις στο Καματερό. Ο δράστης είχε συλληφθεί και παλιότερα και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 2 χρόνια φυλάκιση για εμπρησμό.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη για θέματα δασοπυρόσβεσης, ανακοινώθηκε ότι από την αρχή του έτους ως και τις 23 Ιουνίου, σχηματίστηκαν δικογραφίες για 43 υποθέσεις εμπρησμού. Σε 9 από αυτές οι δράστες κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση, ενώ 6 άτομα συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 174 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε παράνομες χωματερές, 102 από τις οποίες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Το νέο δόγμα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών προστάζει άμεση αντίδραση τόσο των επίγειων, όσο και των εναέριων μέσων και ταυτόχρονες περιπολίες ανδρών της αστυνομίας για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.