Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ο έρωτας στα χρόνια της καπνοαπαγόρευσης

Το σβήσιμο του τσιγάρου... φουντώνει τη φλόγα του έρωτα. Στα στέκια των εξόριστων καπνιστών νέες γνωριμίες, φλερτ και σχέσεις βρίσκονται προ των πυλών. Δεσμοί συνενοχής, εγκαρδιότητας και κοινών ενδιαφερόντων που συχνά έχουν ερωτική κατάληξη.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  1.jpg Εμφανίσεις:  2 Μέγεθος:  11,6 KB



Στη Νέα Υόρκη, στη Γηραιά Αλβιόνα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το φαινόμενο είναι ήδη ευρέως διαδεδομένο. Ονομάζεται smirting από τον συνδυασμό των λέξεων smoking (καπνίζοντας) και flirting (φλερτάροντας) και γεννήθηκε με τη ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Οι «απόβλητοι» των γραφείων και των παμπ, που αναγκάζονται να καπνίζουν έξω στο κρύο, στη βροχή και στο χιόνι, αναπτύσσουν συνδετικούς κρίκους με ανθρώπους που γνώρισαν στα υπαίθρια καπνιστήρια και ενίοτε καταλήγουν σε ερωτική σχέση μαζί τους.
Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανίδας κοινωνιολόγου και σεξολόγου Pepper Schwards, το 25% των σχέσεων που δημιουργήθηκαν τη χρονική περίοδο 2007-2008 στην Ιρλανδία -όταν εφαρμόστηκε επιθετική αντικαπνιστική πολιτική- προέκυψαν μέσω του smirting με... ερωτικά σινιάλα καπνού.
Στη χώρα μας οι κατατρεγμένοι των αντικαπνιστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν από την 1η Ιουλίου, φτιάχνουν πηγαδάκια, γνωρίζουν άλλους καπνιστές με τους οποίους εργάζονταν χρόνια στο ίδιο κτίριο χωρίς να έχει μιλήσει ποτέ ο ένας στον άλλον. Και κάπως έτσι, φουμάροντας στο πεζοδρόμιο, τα δαχτυλίδια καπνού μπορεί να γίνουν και δαχτυλίδια επισφράγισης μιας σχέσης...
Διάλογοι όπως: «Δεν πάμε να σμερτάρουμε κάτω;», «Είναι και ο ψηλός από τον τρίτο. Παραμονεύει πότε θα κατεβείς για να καπνίσει», έχουν αρχίσει δειλά δειλά να γίνονται πραγματικότητα και εντός των συνόρων. Και η μεταφορά του smirting στα ελληνικά δεδομένα πρόσθεσε ακόμη μία λέξη στο λεξικό της εγχώριας αργκό με τη δημιουργία του ρήματος «σμερτάρω»...
«Είναι λίγο νωρίς ακόμη για την Ελλάδα. Το μέτρο ισχύει σχεδόν είκοσι μέρες», λέει ο Νίκος, καπνιστής που εργάζεται στον Πύργο των Αθηνών. «Εχω ζήσει το φαινόμενο στην Αγγλία, όπου είναι πάρα πολύ έντονο. Ολο και κάποιος θα έρθει να σου κάνει τράκα όταν βγαίνεις από την παμπ για να καπνίσεις, πολλοί θα πλησιάσουν για να σε γνωρίσουν. Εδώ δεν έχει προλάβει ακόμη να δημιουργηθεί η ίδια κατάσταση. Παρ όλα αυτά, απ όταν επιβλήθηκαν τα μέτρα έχουμε διαπιστώσει πόσος... όμορφος κόσμος εργάζεται στο ίδιο κτίριο με εμάς και δεν το ξέραμε», λέει γελώντας.
Και τα ειδύλλια ανθίζουν στις πόρτες των γραφείων...
Ολοι συμφωνούν ως προς τα πλεονεκτήματα της ιδιότυπης αυτής μεθόδου γνωριμιών. Κατ αρχάς απαιτεί μικρή προσπάθεια.
Μια απλή φράση όπως «Εχεις αναπτήρα; Πάμε έξω για τσιγάρο;» αρκεί για την πρώτη προσέγγιση ενός πιθανού ερωτικού συντρόφου. Δεν χρειάζεται κάτι πιο τολμηρό που μπορεί να σε εκθέσει. Οσοι επιδίδονται στη νέα συνήθεια, εξηγούν πώς «σμερτάροντας» γνωρίζεις πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους θα γνώριζες εάν καθόσουν με την παρέα σου μέσα στο μπαρ, ενώ κάποιες φορές είναι αρκετό το να βγεις έξω από τον χώρο που βρίσκεσαι για να καπνίσεις. Εάν ο άλλος ανταποκρίνεται, θα σε ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση, εάν απογοητευτείς, μπορείς να απορρίψεις διακριτικά τον υποψήφιο μετά το τσιγάρο παίρνοντας τον αναπτήρα σου και επιστρέφοντας στο μπαρ ή στο γραφείο. Ολα δείχνουν πως η νέα μόδα έχει μέλλον. Η παλιά και δοκιμασμένη ατάκα «...έχεις φωτιά;» ξαναζεί τα μεγαλεία της στους δρόμους της Αθήνας...

πηγη εθνος

Το πτυχίο δεν φέρνει μεροκάματο


Το 40% των πτυχιούχων κάνει άλλη δουλειά από το αντικείμενο των σπουδών του!

Χιλιάδες υποψήφιοι κάθε χρόνο δεν καταφέρνουν να πετύχουν την εισαγωγή τους σε μια σχολή της προτίμησής τους. Με βάση τη σχέση «θέσεις εισακτέων»- «ζήτηση υποψηφίων» (πρώτη προτίμηση) υπολογίζεται ότι και φέτος μόνο το 25% από όσους θα εισαχθούν θα καταφέρουν να πετύχουν στο τμήμα ΑΕΙ- ΤΕΙ που πραγματικά επιθυμούν.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη, ακόμη σοβαρότερη πλευρά, αφορά τη σχέση των σπουδών του πτυχιούχου με την εργασία την οποία κάνει ή ενδέχεται να κάνει. Κι αυτό γιατί, αν η ανεργία είναι η μία όψη του προβλήματος, η ετεροαπασχόληση, δηλαδή το να απασχολείται κάποιος σε εργασίες που είτε δεν έχουν καμία συνάφεια με τις σπουδές του είτε έχουν πολύ μικρή, κυριαρχεί στις τάξεις των πτυχιούχων, καθώς αφορά περίπου τέσσερις στους δέκα. Μάλιστα στον τομέα της ετεροαπασχόλησης, η Ελλάδα κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Click here to see a large version

100.000 άνεργοι
Είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης ή της υποαπασχόλησης αφορά πολλές ειδικότητες. Το μαρτυρούν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που καταγράφουν το 2009 περίπου 100.000

άνεργους πτυχιούχους, ενώ την ίδια στιγμή η εμπειρική έρευνα αποκαλύπτει ότι 10.000 απασχολούνται σε εργασίες που έχουν ελάχιστη ή και καθόλου σχέση με τις σπουδές τους ή υποαπασχολούνται σε κρατικά προγράμματα (ΟΑΕΔ) με πολύ χαμηλές αμοιβές.

Αυτοί που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση είναι οι πτυχιούχοι τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ με ανύπαρκτα ή ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα και ακολουθούν οι πτυχιούχοι θεωρητικών και θετικών επιστημών που παραπέμπουν στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού: φιλόλογοι, ιστορικοί, γυμναστές, θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, μαθηματικοί, φυσικοί, απόφοιτοι γαλλικής, ιταλικής και γερμανικής φιλολογίας είναι οι πιο «ευαίσθητες» ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε διαγωνισμό για πρόσληψη εκπαιδευτικών οι αιτήσεις ανέρχονται σε 70.000

- 80.000 για τη διεκδίκηση 6.000 θέσεων.

Σε πρόσφατη έρευνα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς (καθηγητές) σχετικά με την αξιοποίηση του πτυχίου τους και τη σχέση της εργασίας που κάνουν με την εκπαίδευση που πήραν, τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Ένας στους τέσσερις ήταν άνεργος πάνω από 18 μήνες, οι μισοί απασχολούνταν σε εργασίες εντελώς άσχετες με την επιστήμη τους (υπάλληλοι και ταμίες σούπερ μάρκετ, αποθηκάριοι, υπάλληλοι καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, οδηγοί ταξί, γκαρσόνια και λοιπά τουριστικής φύσεως επαγγέλματα, κ.λπ.) και ένας στους τέσσερις υποαπασχολούνταν (part time) σε δουλειές «σχετικές» (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα).

Οι φιλόλογοι
Παράλληλα, έρευνες των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων αποκαλύπτουν ότι μόνο το 17,7% των αποφοίτων Φιλολογίας απασχολείται σε σχετική με το αντικείμενο του πτυχίου του εργασία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων αυτού του κλάδου είναι άνεργοι (42,9%)! Ύστερα από έρευνα στο Παν/μιο Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι μόνο το 60,3% των πτυχιούχων του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εργάζονται και από αυτούς το 42,3% απασχολείται σε τομείς μη σχετικούς με τις σπουδές του, γιατί, όπως δήλωσαν, δεν είχαν άλλη επιλογή. Στην «Έρευνα για την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων», που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης τονίζεται ότι μόνο το 17,7% των αποφοίτων Ιστορίας απασχολείται σε σχετική με το αντικείμενο του πτυχίου του εργασία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων αυτού του κλάδου είναι άνεργοι (42,9%)! Το 30% των νέων αποφοίτων των Φυσικών και Μαθηματικών Τμημάτων μένουν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ περίπου το 15% συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές πιθανόν για να αποφύγει τον εφιάλτη της ανεργίας.

Γυμναστές και θεολόγοι
Περίπου 3.000 εκτιμούνται οι άνεργοι πτυχιούχοι Θεολογίας ενώ άλλοι τόσοι υποαπασχολούνται ή ετεροαπασχολούνται. Πάνω από 12.000 υπολογίζονται οι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και ετεροαπασχολούμενοι πτυχιούχοι γυμναστές. Μια ματιά στα αποτελέσματα της έρευνας για την απασχόληση των πτυχιούχων του Παντείου Πανεπιστημίου, που διεξήχθη από το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος, αποκαλύπτει ότι ένας στους πέντε πτυχιούχους κοινωνιολόγους είναι άνεργος, ενώ από όσους εργάζονται το 70% δήλωσε ότι το επάγγελμά του έχει από καμία έως ελάχιστη σχέση με τις σπουδές του.


17.000 γιατροί, φαρμακοποιοί και δικηγόροι... στο ταμείο ανεργίας

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ανεργίας αποτυπώνονται και σε κλάδους τους οποίους η αγορά εργασίας στο παρελθόν και η κοινή γνώμη ακόμη και σήμερα έχουν «στεφανώσει» με κύρος και γόητρο. Οι αμφίβολες επαγγελματικές προοπτικές, η ανεργία, η υποαπασχόληση και η ετεροαπασχόληση είναι λέξεις που συνοδεύουν πλέον και τα «αριστοκρατικά πτυχία».

Το 2009 αναμένεται ότι περισσότεροι από 17.000 γιατροί, οδοντίατροι φαρμακοποιοί, πτυχιούχοι των ΤΕΙ Επιστημών Υγείας και δικηγόροι θα έχουν σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, περίπου το 1/3 των Αθηναίων δικηγόρων- σε σύνολο 18.500- δεν εισέπραξαν... ούτε ένα ευρώ από οποιαδήποτε δικηγορική πράξη τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Οι ρυθμοί με τους οποίους αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των δικηγόρων είναι ιλιγγιώδεις. Περίπου 1.500 είναι οι νέοι πτυχιούχοι των Νομικών Σχολών ετησίως. Στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, οι εισερχόμενοι στο επάγγελμα είναι κατά περίπου 2/3 περισσότεροι από εκείνους που εξέρχονται λόγω συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου ή για διάφορους άλλους λόγους. Την ίδια περίοδο εγγράφηκαν στον κατάλογο ανεργίας του ΟΑΕΔ περίπου 9.000 ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, αλλά και πτυχιούχοι των ΤΕΙ Επιστημών Υγείας.

Παράλληλα, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ένας στους τέσσερις νέους Έλληνες οδοντιάτρους αντιμετωπίζει προβλήματα απασχόλησης.

Πηγή: Τα ΝΕΑ