Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2008

Σοβαρολογούμε;


4 Ιουνίου 2008, 14:17

Αντώνης Κοκορίκος

Παρακαλούνται οι υπουργοί να συνεννοούνται μεταξύ τους, και με τον πρωθυπουργό, ώστε να μην ανακοινώνουν κάθε μέρα δέκα υπουργοί μέτρα που αυξάνουν το κόστος ζωής, την ίδια ώρα που ένας υπουργός αγωνίζεται να μας πείσει ότι προσπαθεί να εξημερώσει την ακρίβεια.

Παράδειγμα ο Κ. Χατζηδάκης που ανακοίνωσε την υποχρεωτική έκδοση κάρτας ελέγχου καυσαερίων για 2.000.000 μοτοσικλετιστές ή ο Γ. Σουφλιάς που ανακοίνωσε νέα διόδια για την επέκταση της Αττικής οδού. Παρακαλούνται επίσης οι υπουργοί να συνεννοούνται μεταξύ τους και με τον πρωθυπουργό για το ποια μεταρρύθμιση είναι η πρώτη από όλες.

Η Γιαννάκου θεωρούσε τη μεταρρύθμισή της στα ΑΕΙ σημαντικότερη, ο Αλογοσκούφης τη δική του για την πώληση του ΟΤΕ και ο Γιώργος Βουλγαράκης τη δική του, δηλαδή την πώληση των λιμανιών. Αυτή ονομάζεται προφανώς η «μεταρρύθμιση του εμπορευματοκιβωτίου». Τέλος παρακαλείται ο πρωθυπουργός να στέλνει τις επιστολές στον φίλο του τον Μπαρόζο, με τις οποίες προτείνει θέματα για την ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής, πριν από την ανακοίνωση των θεμάτων.

Γιατί αλλιώς θα νομίζουν ότι εκτός από ανόητοι είμαστε και … καθυστερημένοι! Εκεί ίσως δεν ξέρουν ότι η επιστολή γράφτηκε για να κοροϊδέψουμε τους ντόπιους και μπορεί να την πάρουν στα σοβαρά. Μπορεί να μην γελάσουν όταν διαβάσουν ότι η Ελλάδα διαμαρτύρεται επειδή η Ευρώπη κάνει εξαγωγή του πληθωρισμού της στην Ελλάδα!!!

Γαλα ειδος 1ης αναγκηςΈνα φαινόμενο της ακρίβειας που νιώθουν οι καταναλωτές, είναι η όλο και αυξανόμενη τιμή του φρέσκου γάλακτος. Το γάλα των τριών μεγάλων μάρκων «ελληνικού» αγελαδινού γάλακτος, ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ και Όλυμπος, πουλιέται στα σουπερμάρκετ, πολύ πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.

Το γάλα οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα από τους παραγωγούς, από περίπου 0.35 μέχρι 0.45 ευρώ το λίτρο. Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) γνωστοποίησε τον Μάρτιο τις μειώσεις τιμών αγορά γάλακτος στους παραγωγούς, από τις γαλακτοβιομηχανίες: «Σε σχέση με τις αρχές του χρόνου οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα έχουν υποχωρήσει μέχρι και 10 λεπτά το κιλό» από τα 0.46 ευρώ το λίτρο πού είχε τον Ιανουάριο. Οι τιμές αγοράς γάλακτος από παράγωγους παρουσιάζουν κάμψη ενώ στα σουπερμάρκετ παραμένουν υψηλές.

Οι τιμές των «ελληνικών» αγελαδινών γάλακτων είναι φουσκωμένες. Μια μικρή έρευνα του Blog μας, δείχνει ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το ντόπιο φρέσκο γάλα πουλιέται πολύ φθηνότερα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τιμές ντόπιου φρέσκου γάλακτος ενδεικτικά σε 7 σουπερμάρκετ (όχι τα πιο φθηνά) σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά δείχνουμε και της σημερινές τιμές των ελληνικών εταιριών γάλακτος σε ελληνικά σουπερμάρκετ (Βερόπουλος και Ατλάντικ στις 30 Μαρτίου 2008).

Χώρα σουπερμάρκετ μάρκα τιμή ανά λίτρο

Αγγλία ASDA ASDA 1.5% 0.79
Αγγλία Sainsbury’s Sainsbury’s 1% 0.80
Βέλγιο Allo Galaxi 1.5% 0.92
Ελβετία Le Shop - 0.86
Γαλλία Carrefour Candia 1.6% 0.70
Γερμανία Food-Shop Edeka Mibel 1.5% 0.89
Ιρλανδία Superquinn Euroshopper 0.83
Ελλάδα Ατλάντικ Δέλτα 3.5% 1.42
Ελλάδα Ατλάντικ Δέλτα 1.5% 1.42
Ελλάδα Ατλάντικ ΜΕΒΓΑΛ 1.5% 1.21
Ελλάδα Ατλάντικ Όλυμπος 3.7% 1.65
Ελλάδα Βερόπουλος Δέλτα 3.5% 1.36
Eλλάδα Βερόπουλος Δέλτα 1.5% 1.34
Ελλάδα Βερόπουλος Αγνό 3.5% 0.96
Ελλάδα Βερόπουλος Aγνό 1.5% 0.96
Ελλάδα Βερόπουλος ΜΕΒΓΑΛ 3.5% 1.36
Ελλάδα Βερόπουλος Όλυμπος 3.7% 1.56

Για αυτό, οι ενώσεις καταναλωτών αποφάσισαν να κηρύξουν μποϊκοτάζ στο φρέσκο γάλα που κοστίζει άνω από 1 ευρώ από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.


Μόλις ανακοινώθηκε το μποϊκοτάζ, η Vivartia, εταιρεία θυγατρική της MIG, «ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών», ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, προχωρά σε μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ κατά 3%. Σύμπτωση; Μάλλον όχι. Δεν άρχισε ακόμη το μποϊκοτάζ και είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. 3% δεν επαρκεί. Ζητάμε το γάλα να πουλιέται κάτο από 1 ευρώ το λίτρο.

Το φρέσκο γάλα δεν είναι απλά ένα προϊόν, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό του οποίου η διάθεση αφορά κάθε κοινωνική ομάδα.

Ότι όλοι μαζί

* μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας
* μπορούμε να σπάσουμε τα καρτέλ
* μπορούμε να επιβάλλουμε αυτό που θέλουμε:

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, οι Καταναλωτές

* Άμεση μείωση της τιμής γάλατος
* Να σταματήσουν άμεσα οι ελληνοποιήσεις και οι αναμείξεις
* Να σταματήσει η χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών

Ο αγώνας μας για την ακρίβεια θα συνεχιστεί. Μποϊκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα. Μην αγοράσει κανείς γάλα από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.

Akriveia-----Mas doulevoun

Oloi oi politikoi k oi katanalwtikes organwseis vgainoun sta parathira k diapistwnoun thn akriveia.....
E loipon autoi prepei na katalavoun oti den einai ekei gia na diapistwnoun alla na dinoun lyseis