Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ο έρωτας στα χρόνια της καπνοαπαγόρευσης

Το σβήσιμο του τσιγάρου... φουντώνει τη φλόγα του έρωτα. Στα στέκια των εξόριστων καπνιστών νέες γνωριμίες, φλερτ και σχέσεις βρίσκονται προ των πυλών. Δεσμοί συνενοχής, εγκαρδιότητας και κοινών ενδιαφερόντων που συχνά έχουν ερωτική κατάληξη.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  1.jpg Εμφανίσεις:  2 Μέγεθος:  11,6 KB



Στη Νέα Υόρκη, στη Γηραιά Αλβιόνα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το φαινόμενο είναι ήδη ευρέως διαδεδομένο. Ονομάζεται smirting από τον συνδυασμό των λέξεων smoking (καπνίζοντας) και flirting (φλερτάροντας) και γεννήθηκε με τη ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Οι «απόβλητοι» των γραφείων και των παμπ, που αναγκάζονται να καπνίζουν έξω στο κρύο, στη βροχή και στο χιόνι, αναπτύσσουν συνδετικούς κρίκους με ανθρώπους που γνώρισαν στα υπαίθρια καπνιστήρια και ενίοτε καταλήγουν σε ερωτική σχέση μαζί τους.
Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανίδας κοινωνιολόγου και σεξολόγου Pepper Schwards, το 25% των σχέσεων που δημιουργήθηκαν τη χρονική περίοδο 2007-2008 στην Ιρλανδία -όταν εφαρμόστηκε επιθετική αντικαπνιστική πολιτική- προέκυψαν μέσω του smirting με... ερωτικά σινιάλα καπνού.
Στη χώρα μας οι κατατρεγμένοι των αντικαπνιστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν από την 1η Ιουλίου, φτιάχνουν πηγαδάκια, γνωρίζουν άλλους καπνιστές με τους οποίους εργάζονταν χρόνια στο ίδιο κτίριο χωρίς να έχει μιλήσει ποτέ ο ένας στον άλλον. Και κάπως έτσι, φουμάροντας στο πεζοδρόμιο, τα δαχτυλίδια καπνού μπορεί να γίνουν και δαχτυλίδια επισφράγισης μιας σχέσης...
Διάλογοι όπως: «Δεν πάμε να σμερτάρουμε κάτω;», «Είναι και ο ψηλός από τον τρίτο. Παραμονεύει πότε θα κατεβείς για να καπνίσει», έχουν αρχίσει δειλά δειλά να γίνονται πραγματικότητα και εντός των συνόρων. Και η μεταφορά του smirting στα ελληνικά δεδομένα πρόσθεσε ακόμη μία λέξη στο λεξικό της εγχώριας αργκό με τη δημιουργία του ρήματος «σμερτάρω»...
«Είναι λίγο νωρίς ακόμη για την Ελλάδα. Το μέτρο ισχύει σχεδόν είκοσι μέρες», λέει ο Νίκος, καπνιστής που εργάζεται στον Πύργο των Αθηνών. «Εχω ζήσει το φαινόμενο στην Αγγλία, όπου είναι πάρα πολύ έντονο. Ολο και κάποιος θα έρθει να σου κάνει τράκα όταν βγαίνεις από την παμπ για να καπνίσεις, πολλοί θα πλησιάσουν για να σε γνωρίσουν. Εδώ δεν έχει προλάβει ακόμη να δημιουργηθεί η ίδια κατάσταση. Παρ όλα αυτά, απ όταν επιβλήθηκαν τα μέτρα έχουμε διαπιστώσει πόσος... όμορφος κόσμος εργάζεται στο ίδιο κτίριο με εμάς και δεν το ξέραμε», λέει γελώντας.
Και τα ειδύλλια ανθίζουν στις πόρτες των γραφείων...
Ολοι συμφωνούν ως προς τα πλεονεκτήματα της ιδιότυπης αυτής μεθόδου γνωριμιών. Κατ αρχάς απαιτεί μικρή προσπάθεια.
Μια απλή φράση όπως «Εχεις αναπτήρα; Πάμε έξω για τσιγάρο;» αρκεί για την πρώτη προσέγγιση ενός πιθανού ερωτικού συντρόφου. Δεν χρειάζεται κάτι πιο τολμηρό που μπορεί να σε εκθέσει. Οσοι επιδίδονται στη νέα συνήθεια, εξηγούν πώς «σμερτάροντας» γνωρίζεις πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους θα γνώριζες εάν καθόσουν με την παρέα σου μέσα στο μπαρ, ενώ κάποιες φορές είναι αρκετό το να βγεις έξω από τον χώρο που βρίσκεσαι για να καπνίσεις. Εάν ο άλλος ανταποκρίνεται, θα σε ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση, εάν απογοητευτείς, μπορείς να απορρίψεις διακριτικά τον υποψήφιο μετά το τσιγάρο παίρνοντας τον αναπτήρα σου και επιστρέφοντας στο μπαρ ή στο γραφείο. Ολα δείχνουν πως η νέα μόδα έχει μέλλον. Η παλιά και δοκιμασμένη ατάκα «...έχεις φωτιά;» ξαναζεί τα μεγαλεία της στους δρόμους της Αθήνας...

πηγη εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: