Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Μωρό απαλλαγμένο από πιθανότητα καρκίνου


Το πρώτο μωρό που παρά το ιστορικό καρκίνου του μαστού της οικογένειάς του, δεν πρόκειται να παρουσιάσει στη ζωή του είδος καρκίνου που σχετίζεται με το εν λόγω γονίδιο, θα γεννηθεί σε πέντε μήνες στη Βρετανία.
Η 27χρονη μητέρα και ο 28χρονος πατέρας επέλεξαν την οδό της τεχνητής γονιμοποίησης, ώστε να δημιουργηθούν έμβρυα που θα μπορούσαν να ελεγχθούν από γιατρούς για το γονίδιο BRCA-1 που ευθύνεται για την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κατά 50% - 85%.
Στην οικογένεια υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να κληρονομήσει το μωρό τέτοια γονίδια, αφού και ο σύζυγος ήταν φορέας του γονιδίου και γυναίκες συγγενείς του είχαν εκδηλώσει τη νόσο.
Από την τεχνητή γονιμοποίηση προέκυψαν έξι έμβρυα, τα οποία οι γιατροί εξέτασαν για το επίμαχο γονίδιο. Από αυτά, δύο έμβρυα βρέθηκαν υγιή, ένα εκ των οποίων εμφυτεύτηκε στη γυναίκα.
«Όλες οι γυναίκες στην οικογένεια του συζύγου μου τις τελευταίες τρεις γενιές εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, ακόμα και στα 27 τους χρόνια. Εάν έφερνα στον κόσμο μία κόρη με το γονίδιο, και αυτή ασθενούσε, δεν θα μπορούσα να την κοιτάξω στα μάτια και να ομολογήσω πως δεν έκανα τίποτα για να την προστατεύσω ενώ μπορούσα», δήλωσε η 27χρονη Βρετανίδα στους «Sunday Τimes».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της προεμφυτευτικής διάγνωσης. Σήμερα, πολλές γυναίκες που διαπιστώνουν ότι φέρουν το επίμαχο γονίδιο υποβάλλονται σε μαστεκτομή για να προλάβουν την ασθένεια. Πέραν του καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ενώ οι άνδρες φορείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: