Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Οικολογική ενέργεια στην Ικαρία

Γράφει ο/η Δημήτρης Αλεξόπουλος

Ξεκινά μέσα τις επόμενες ημέρες στην Ικαρία, η κατασκευή του πρώτου στην Ευρώπη οικολογικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το έργο προβλέπεται να ξεκινήσει στις 7 Ιουνίου 2008 με την επίσημη εγκατάσταση της ΕΝΕΤ, της εταιρίας δηλαδή που έχει αναλάβει την υλοποίηση του στην περιοχή Πέζι του δήμου Ραχών. Η σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΔΕΗ αναφέρει ότι το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 18 μήνες, όμως σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών, θα πάρει λίγο παραπάνω από τα δυο (2) χρόνια. Θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ, με την Ε.Ε. να χρηματοδοτεί τα 3,5 εκατ. και την ΔΕΗ τα 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ γίνονται προσπάθειες για ένταξή χρηματοδότησης του (τουλάχιστον ενός ακόμα σκέλους του) στο Δ´ΚΠΣ.

Το καλοκαίρι που η κατανάλωση ενέργεια μεγαλώνει (3,5 με 4 MW τον χειμώνα, 9 με 10 MW το καλοκαίρι) η παραγωγή θα συμπληρώνεται από τις ντίζελομηχανές του εργοστασίου στον Αγ. Κήρυκο.
Η Ικαρία συνδυάζει ένα πολύ καλό δυναμικό τόσο σε αέρα αλλά και με το φράγμα στο Πέζι σε πολύ νερό, στόχος του Υβριδικού είναι να καλύπτονται οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 100% κατά του χειμερινούς μήνες και το καλοκαίρι στο 70%.
Το έργο είναι ερευνητικό, αν πετύχει θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά. Να συμπληρώσουμε ότι έχει ξεκινήσει και η αναβάθμιση του δικτύου μέσης τάσης των 20kv ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία του νέου σταθμού. Επειδή το έργο γίνεται μέσα στο φαράγγι της Χάλαρης, μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή (ανήκει στις περιοχές NATURA) ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις με μόλυνση αλλά και στην αισθητική της.

Γιώργος Ν. Βιτσαράς

Ανταποκριτής Ε.ΡΑ Β. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: