Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2008

Υποσυνείδητα μηνύματα στα παιχνίδια της Capcom


Η δημοφιλής εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών CAPCOM προσέλαβε επιστήμονα με αποκλειστικό ρόλο να τη βοηθήσει να ενσωματώσει υποσυνείδητα μηνύματα σε παιχνίδια. Συγκεκριμένα, ο Nipan Maniar, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στον τομέα των δημιουργικών τεχνολογιών, που στο παρελθόν είχε αναπτύξει ένα παιχνίδι πολιτιστικής συνειδητοποίησης, το C-Shock, θα συνεργαστεί με την Capcom στη δημιουργία δομημένων εκπαιδευτικών περιβαλλόντων στα παιχνίδια της.

Τα υποσυνείδητα μηνύματα θα αφορούν στα μαθηματικά και τις επιστήμες και, όπως είναι προφανές, οι gamers δε θα αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους σε καμία περίπτωση. Ο Maniar δήλωσε σχετικά: "Η δύναμη των παιχνιδιών ως εργαλείων εκπαίδευσης αποτελεί τον πιο ανεκμετάλλευτο εκπαιδευτικό πόρο των ημερών μας", για να συμπληρώσει: "Περιμένω και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Capcom, μόλις δουν τα προφανή πλεονεκτήματα στην κοινωνία από τη χρήση των παιχνιδιών ως μιας ακόμα μεθόδου εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων".

Προς το παρόν, ο Maniar ασχολείται με την ανάπτυξη του We Love Golf, ενός παιχνιδιού για το Wii. To WLG απαιτεί από τους παίκτες να κάνουν διάφορους υπολογισμούς συναρτήσει της απόστασης, της κατεύθυνσης και της ταχύτητας των ανέμων κ.ο.κΗ άποψή μας: ωραία όλα αυτά, αλλά θεωρούμε την ύπαρξη ενός ελεγκτικού μηχανισμού για το περιεχόμενο των υποσυνείδητων μηνυμάτων άκρως απαραίτητη και αναγκαία. Από την άλλη, έχουμε την εντύπωση ότι ήδη η βιομηχανία παίζει πολύ με το μυαλό των ανθρώπων [και ιδίως των νέων]. Ίσως, λέμε ίσως, να μας άφηναν και λίγο ήσυχους;

Πηγή: The Inquirer

Δεν υπάρχουν σχόλια: