Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Μαθήματα υποκριτικής πήραν οι “απελευθερωτές” της Μπετανκούρ


Μαθήματα υποκριτικής τέχνης παρακολούθησαν – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - τα μέλη των κολομβιανών μυστικών υπηρεσιών κατά την προετοιμασία τους για την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ίνγκριντ Μπετανκούρ και των άλλων ομήρων.
Ο αρχηγός της ειδικής ομάδας προσποιήθηκε ότι ήταν Ιταλός, μέλος μίας ανύπαρκτης ανθρωπιστικής ομάδας, η οποία θα αναλάμβανε να μεταφέρει με ελικόπτερο τους ομήρους σε συνάντηση με αρχηγικό στέλεχος των ανταρτών. Ένας δεύτερος υποκρινόταν τον Άραβα και ένας τρίτος στρατιώτης παρουσιάσθηκε ως Αυστραλός, για να διατηρήσουν την πολυεθνική εικόνα των συνήθων ομάδων αρωγής.
Οι στρατιώτες, οι οποίοι φορούσαν μπλουζάκια με τη μορφή του Τσε Γκεβάρα, υποκρίθηκαν ότι ήθελαν να βοηθήσουν τους αντάρτες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μανουέλ Σάντος, οι στρατιώτες μελέτησαν εικόνες και ταινίες από απελευθερώσεις ομήρων, προκειμένου να διαπιστώσουν μέχρι ποιού σημείου θα έπρεπε να παραπλανήσουν τους αντάρτες.
Τα ελικόπτερα βάφτηκαν σε λευκό και κόκκινο χρώμα όπως αυτά που χρησιμοποιούν συνήθων οι ομάδες αρωγής. Η εκπαίδευσή τους, που διήρκεσε πολλές εβδομάδες, τους επέτρεψε να είναι τόσο πειστικοί, ώστε ο επικεφαλής να καταφέρει να πείσει έναν από τους αντάρτες να του παραδώσει το όπλο του προτού επιβιβασθεί στο ελικόπτερο.
Μόλις απογειώθηκαν, οι αντάρτες εξουδετερώθηκαν και οι όμηροι - τρεις Αμερικανοί και 11 Κολομβιανοί - ενημερώθηκαν ότι είναι ελεύθεροι. Όπως ανέφεραν, το ρίσκο ήταν μεγάλο, καθώς εάν τους «καταλάβαιναν» κινδύνευαν να αιχμαλωτιστούν ή και να δολοφονηθούν.
Στο σύντομο βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο (5/7) από τις κολομβιανές Αρχές, οι όμηροι φαίνονται με τα χέρια δεμένα και το κεφάλι κατεβασμένο να επιβιβάζονται σε ένα ελικόπτερο, συνοδευόμενοι από τους δύο αντάρτες των FARC.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: