Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν πριν από το 2009 “βλέπει” το ABC


Μετά το δημοσίευμα των New York Times την 20ή Ιουνίου περί ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν, υπήρξε και δεύτερη φημολογία από το αμερικανικό δίκτυο ABC News – αυτή τη φορά - όπου ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ανωνύμως ότι υπάρχει πλέον «αυξανόμενη πιθανότητα» για επίθεση πριν από το τέλος του 2009.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τα δημοσιευμένα σχόλια του αξιωματούχου, ενώ η ιρανική κυβέρνηση απέρριψε ως προπαγάνδα τις πληροφορίες του ABC News και δεν προέβη σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Ο εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε για πιθανή ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αναφέρθηκε σε δύο πιθανές «κόκκινες γραμμές».
Ο πρώτος παράγοντας για στρατιωτική δράση ενδέχεται να είναι η περίοδος που θα προηγηθεί της παραγωγής στις ιρανικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ ποσότητας εμπλουτισμένου ουρανίου που θα επαρκεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Σύμφωνα με τις τελευταίες αμερικανικές και ισραηλινές εκτιμήσεις, αυτό είναι πιθανόν να συμβεί είτε πριν είτε εντός του 2009.
Δεύτερη «κόκκινη γραμμή» είναι - σύμφωνα με τον αξιωματούχο – η παράδοση του αμυντικού συστήματος SA-20 που προμηθεύεται το Ιράν από τη Συρία. Το Ισραήλ μπορεί να επιδιώξει να χτυπήσει πριν από την εγκατάσταση του συστήματος, που θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη μία ανάλογη επιχείρηση, αναφέρει το ABC.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου φοβούνται επίθεση του Ισραήλ πριν από την ορκωμοσία του νέου αμερικανού προέδρου.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ωστόσο, διέψευσε τις άνωθεν πληροφορίες. «Δεν έχω κάποια πληροφορία που να το επιβεβαιώνει, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ ανόητο κάποιοι άνθρωποι - οι οποίοι δεν έχουν ιδέα περί ποιου πράγματος μιλάνε - να κάνουνε δηλώσεις και μάλιστα χωρίς καν να έχουν την ευγένεια να το κάνουν ονομαστικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Τομ Κέιζι.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: