Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Ένας Γκλιγκόροφ αναστατώνει τα Σκόπια

Ένας Γκλιγκόροφ αναστατώνει τα Σκόπια




Παναγιώτης Σαββίδης

''Κόκκινο πανί'' για τους εθνικιστές της ΠΓΔΜ, αποτελεί ένας 30χρονος με το επίθετο Γκλιγκόροφ.

Ο 30χρονος φοιτητής ιστορίας, που δεν έχει καμία σχέση με τον τέως Πρόεδρο της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, έγινε γνωστός, όταν δημόσια δήλωσε μη ''Μακεδόνας'', κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για πλαστογράφηση της ελληνικής ιστορίας από τους γείτονες.

''Ο σφετερισμός της ελληνικής κληρονομιάς και η επεκτατική ημερήσια διάταξη από τους ψευτομακεδόνες με το πλαστό δόγμα ''μακεδονισμού'' να είναι η επίσημη θρησκεία στην ΠΓΔΜ, αποτελεί πρόβλημα για την ειρήνη στα Βαλκάνια'', υποστήριξε μεταξύ άλλων στη γραπτή του δήλωση, που σχολιάστηκε επικριτικά από τον τύπο της χώρας.

''Άλλαξαν τα επίθετα των Σέρβων που ζούσαν στο νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Το ίδιο έγινε και με τους Βούλγαρους και με τους Έλληνες στο Μοναστήρι. Στόχος τους ήταν να αποδείξουν, πως υπάρχουν μόνο ψευτομακεδόνες στην περιοχή'' αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ο Βασίλ Γκλιγκόροφ ασχολείται διεξοδικά με την ιστορία των Σλάβων, αλλά και την απομυθοποίηση του ''μακεδονικού'' έθνους. Μελέτες του, έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα, ενώ έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα για το μακεδονικό ζήτημα αλλά και βιντεοθήκη στο δημοφιλές youtube. Επίσης διατυπώνει επώνυμα την άποψή του σε διάφορο φόρουμ αλλά και blogs.

Η zougla.gr επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον κ. Γκλιγκόροφ, ζητώντας του να σχολιάσει την πολιτική της ηγεσίας της ΠΓΔΜ στη διαφορά με την Ελλάδα. ''Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνεχίζει τη στρατηγική προβολής ενός φανταστικού έθνους με πολιτιστική διάσταση αλλά και πολιτική. Μια μεγάλη ''μακεδονική'' πατρίδα, που είναι διαμελισμένη ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία'', τόνισε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: