Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Σε "αναμμένα" κάρβουνα η ΕΕ μετά το "Όχι" της Ιρλανδίας



Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόρριψη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης από το ιρλανδικό δημοψήφισμα. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι "μακρύ" για όλα τα κράτη-μέλη που συμφωνούν με τη Συνθήκη, αφού θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο μεγάλο "χαστούκι" που "έφαγαν" από την μικρή Ιρλανδία, μέχρι την επόμενη συνάντησή τους σε λίγο καιρό στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία και η Γερμανία χαρακτήρισαν το "Όχι" σαν μία μεγάλη ανατροπή αλλά συνέστησαν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα να κοιτάξει "το επόμενο βήμα". Στο ίδιο μοτίβο, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είπε "ότι η Συνθήκη δεν είναι νεκρή".

Στον αντίποδα, βρίσκεται ο Τσέχος Πρόεδρος Βάκλαβ Κλάους, που δήλωσε ότι "αυτό ήταν και το τέλος της Συνθήκης της Λισαβόνας". Ωστόσο, δεν εκφράζει το σύνολο των ηγετών της Ευρώπης, αλλά σίγουρα αντιπροσωπεύει μέρος των Ευρωπαίων που δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δημοψήφισμα.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας βασικά καθορίζει με ποιο τρόπο θα διοικείται η ΕΕ κατά τις επόμενες δεκαετίες και εκφράζει μια πιο ήπια μορφή του καταστατικού χάρτη της Ένωσης, που είχε απορριφθεί με δημοψηφίσματα από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς το 2005. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ένα νέο Πρόεδρο με θητεία 2,5 ετών και έναν επικεφαλής της εξωτερική πολιτικής με μία ενισχυμένη θέση.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: